HELICOBACTER PYLORI, antigeeni (ulosteesta)

PDF
F -HepyAg (3952)
Indikaatiot
Helicobacter pylori -infektioepäily tai häätöhoidon onnistumisen selvittäminen.
Näyte
Puoli purkkia ulostetta kierrekorkilliseen purkkiin (ulostenäytepurkki).

Protonipumpun estäjien ja vismuttivalmisteiden nauttimisesta tulee olla kulunut vähintään 2 viikkoa. Häätöhoidon/antibioottihoidon jälkeinen näyte otetaan aikaisintaan 4 viikon kuluttua häätöhoidon lopettamisen jälkeen.
Säilytys ja lähetys
Näyte säilyy 3 vrk jääkaappilämpötilassa, pidempiaikainen säilytys -20ºC. Jääkaapissa säilytetty näyte lähetetään huoneenlämmössä, pakastettu näyte pakastekuljetuksena. Purkki pakataan tiiviiseen muovipussiin lähetyksen ajaksi.
Menetelmä
Entsyymi-immunologinen menetelmä. Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
Tavanomainen vastausaika 1-6 työpäivää. Näytteen mahdolliset lisätutkimukset voivat pidentää tavanomaista vastausaikaa.
Viitearvot
Negatiivinen
Tulkinta
Positiivinen tulos on diagnostinen. Häätöä voidaan pitää onnistuneena, jos tulos on negatiivinen kun näyte on otettu aikaisintaan neljän viikon kuluttua lääkekuurin lopettamisesta.
Kommentti
Helicobacter pylori on yleinen mahakatarria, maha- ja pohjukaissuolihaavaa, jopa syöpää aiheuttava bakteeri. Bakteerin yleisyydestä johtuen tutkimuksia tehdään paljon. Tähänastisilla menetelmillä helikobakteeri-infektio voidaan todeta tähystystutkimuksella, hengitystestillä tai viitteellisesti verinäytteestä vasta-aineiden perusteella. Tähystystutkimus ja hengitystesti ovat potilaalle hankalia ja kalliita menetelmiä, vasta-ainemääritysten ongelmana puolestaan on niiden epätarkkuus akuutin infektion toteamisessa.

Kun testiä käytetään häätöhoidon kontrollointiin, suositellaan näytteiden ottamista aikaisintaan neljä viikkoa hoidon lopettamisesta.

Testi voi antaa vääriä negatiivisia tuloksia tilanteissa, joissa bakteerimäärä on vähentynyt, mutta bakteeria kuitenkin vielä esiintyy. Siksi testiä ei suositella käytettäväksi ennen kuin kuuriluonteisten antibioottien, protonipumpun estäjien tai vismuttivalmisteiden nauttimisesta on kulunut vähintään 2 viikkoa.

Suolahapon erityksen estäjä -lääkkeitä, suolen motiliteettiin vaikuttavat lääkeaineita, antasideja ja limakalvon suoja-aineita ei voi ottaa yhteen (1) vuorokauteen ennen tutkimusta.
Konsultointi
 Mikrobiologi, Taru Meri 
 Puh. 044 0185731
 taru.meri@vita.fi
Päivitetty 29.12.2023