FLUSYTOSIINI

PDF
S -FLU (3806)
Flusytosiini (5-FC) on synteettinen sienilääke (antimykootti), jota käytetään myös syöpälääkkeenä. Lääkkeellä ei ole tällä hetkellä Suomessa myyntilupaa, ja se onkin käytössä ainoastaan sairaalaolosuhteissa. Flusytosiini on maksatoksinen ja voi aiheuttaa luuydinlamaa. Näiden vaikeiden sivuvaikutusten esiintyminen on suhteessa seerumin lääkeainepitoisuuteen, minkä vuoksi pitoisuutta on hoidon yhteydessä seurattava, eikä sen tulisi nousta yli 100 mg/l. Lääkkeen valmistaja suosittelee verenkuvan sekä munuais-ja maksakokeiden määrittämistä ennen lääkityksen aloittamista sekä näiden seuraamista myös lääkityksen aikana.

Flusytosiini imeytyy hyvin suun kautta annosteltuna. Pääasiallinen käyttötapa on kuitenkin infuusiona. Flusytosiini erittyy pääosin muuttumattomana virtsaan (90 %). Eliminaation puoliintumisaika on 3-6 tuntia potilailla, joiden munuaisten toiminta on normaalia. Puoliintumisaika voi kuitenkin merkittävästi pidentyä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivillä potilailla (30-250 tuntia).
Indikaatiot
Flusytosiinihoidon seuranta ja oikean annostelun määrittäminen.
Näyte
2 ml seerumia

Näyte tulee ottaa geelittömään seerumiputkeen. Seerumi erotellaan sentrifugoinnin jälkeen puhtaaseen putkeen.
Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.

Minimipitoisuutta varten näyte otetaan 0-45 minuuttia ennen seuraavaa lääkeinfuusiota ja huippupitoisuutta varten 15 minuutin kuluttua i.v. infuusion päättymisestä. Lihakseen injektoitaessa näyte otetaan juuri ennen injektiota ja tunnin kuluttua injektiosta.
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
HPLC Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
8 työpäivää
Viitearvot
Huippupitoisuus: 50-100 mg/l
Minimipitoisuus: 25-50 mg/l
Toksinen pitoisuus yli 100 mg/l
Tulkinta
Hematologiset muutokset (leukopenia, trombosytopenia, agranulosytoosi tai aplastinen anemia) ovat mahdollisia flusytosiinilääkityksen yhteydessä. Erityisesti näiden haittavaikutusten mahdollisuus tulee huomioida munuaisten vajaatoimintaa sairastavien potilaiden kohdalla, sekä käytettäessä samanaikaisesti munuaistoksisia lääkkeitä, kuten flusytosiinilääkitykseen usein yhdistettävää amfoterisiini B-lääkitystä.

Kirjallisuus:
Ancotil-lääkevalmisteen SPC

Vermes A, Guchelaar HJ, Dankert J. (2000) Flucytosine: a review of its pharmacology, clinical indications, pharmacokinetics, toxicity and drug interactions. J Antimicrob Chemother. 2000 Aug;46(2):171-9.
Alihankinta
Kyllä.
Konsultointi
 
 Kemisti, FT Riia Plihtari
 Puh. 045 7734 9026
 riia.plihtari@vita.fi
Päivitetty 1.3.2021