ALBUMIININ JA KREATINIININ SUHDE

PDF
U -AlbKre (4511)
Sisältää osatutkimukset:
U -Krea (KL 2145)
U -Alb (KL 1029)

Alkavan diabeettisen nefropatian merkkinä on mikroalbuminuria.
Mikroalbuminuria todetaan luotettavimmin yövirtsasta tai vuorokausivirtsasta, mutta sen asemesta voidaan käyttää virtsan albumiini/kreatiinin suhdetta, joka määritetään aamulla otetusta kertavirtsanäytteestä. Tällöin vältytään potilaalle hankalasta virtsan keräyksestä ja albumiini/kreatiniinin suhde korreloi melko hyvin albumiinin eritysnopeuteen. Mikäli todetaan kohonnut albumiini/kreatiniinin suhde, on syytä tarkemmin selvittää kerätystä yövirtsasta albumiinin eritystä.
Indikaatiot
Varhaisen diabeettisen nefropatian diagnosointi
Näyte
2 ml aamuvirtsaa. Näyte otetaan kertavirtsanäytteenä (keskisuihkuvirtsa)ja siirretään lisäaineettomaan putkeen (erotteluputki). Näytteenottoa edeltävänä päivänä tulee välttää fyysistä rasitusta. Näytettä ei tule ottaa myöskään virtsatie-infektion ja kuukautisten aikana. Lisäksi virtsan olisi hyvä olla rakossa vähintään 6 tuntia.
Säilytys ja lähetys
Säilyy 1 viikko jääkaapissa, lähetys huoneenlämmössä. Näytettä ei saa pakastaa.
Menetelmä
U -Alb: Immunoturbidimetrinen Akkreditoitu menetelmä
U -Krea: Entymaattinen menetelmä Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1-3 työpäivää
Viitearvot
miehet alle 2.5 mg/mmol
naiset alle 3.5 mg/mmol
Tulkinta

Viitealue alle 2,5 mg/mmol miehet
alle 3,5 mg/mmol naiset

Mikroalbuminuria 2,5 - 25 mg/mmol miehet
(alkava nefropatia) 3,5 - 35 mg/mmol naiset

Makroalbuminuria yli 25 mg/mmol miehet
(kliininen nefropatia) yli 35 mg/mmol naiset


Albumiini/kreatiniinitutkimus tehdään normaalisti kertavirtsanäytteestä. Tällöin edellisestä virtsaamiskerrasta on hyvä olla kulunut vähintään 6 tuntia. Luotettavin tulos saadaan yön yli kertyneestä ensimmäisestä aamuvirtsasta (nU-AlbKre), jossa potilaan asentoon liittyvä tai fyysisen rasituksen aiheuttama vaihtelu vitsan albumiinieritykseen vähenee.
Virtsan albumiinin ja kreatiniinin suhdetta voidaan käyttää diabeettisen nefropatian varhaisen diagnostiikan seulontatutkimuksena. Iäkkäillä potilailla virtsan kreatiniinin erityksen lasku saattaa kuitenkin aiheuttaa vääriä positiivisia tuloksia. Tutkimus on tällöin hyvä varmistaa keräysvirtsan albumiinitutkimuksella (nU-Alb, dU-Alb). Glomerulusvaurion ollessa vielä lieväasteinen voivat muutokset olla palautuvia. Hyvä diabeetikon sokeritasapainon hoito parantaa taudin ennustetta.
Virtsan albumiini/kreatiniini-suhde voi nousta myös muista syistä johtuvissa glomeruluksen vaurioissa, kun virtsan albumiinin eritys lisääntyy. Näitä ovat mm. verenpainetauti, sydämen vajaatoiminta, virtsatieinfektio ja kuumeiset tulehdussairaudet. Tutkimus on suositeultu varmistavaksi kahdella positiivisella tuloksella kolmesta määrityksestä, jotka suoritetaan 3-6 kk kuluessa.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
 Puh.040 922 5301
 mikko.helenius@vita.fi
 
Päivitetty 15.9.2022