FIBRIININ D-DIMEERIT, plasmasta

PDF
P -FiDD (4113)
Huom! Mikäli tulos tarvitaan saman päivän aikana, tulee tilata vieripikatesti (B -FiDDpika, nro 12280), jonka näytemateriaali on Li-hepariinikokoveri.
Indikaatiot
Syvän laskimotrombin ja keuhkoembolian poissulkeminen.
Näyte
1 ml 3.2% Na-sitraattiplasmaa. Huom! Näytteelle tulee olla oma tutkimuspyyntö ja oma näyteputki.
Plasma säilyy 8 tuntia huoneenlämpötilassa ja 24 tumtia jääkaapissa. Pidempiaikainen säilytys pakastettuna.
Säilytys ja lähetys
Plasma erotetaan ja lähetetään laboratorioon kylmäkuljetuksena, mikäli näyte on perillä seuraavana päivänä, muutoin lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Immunokemiallinen
Toimitusaika
1 työpäivä (aamulla saapunut näyte saattaa valmistua saman päivän aikana)
Viitearvot
alle 0.5 mg/l
Tulos on FEU-yksiköissä (fibrinogen equivalent units)

P-FiDD -määritys tehdään uudella menetelmällä, minkä seurauksena tulostaso voi olla noin 20% korkeampi. Päätösraja 0.5 mg/l säilyy muuttumattomana.
Tulkinta
Veren hyytyessä fibrinogeeni muuttuu fibriiniksi. Fibrinilyysin alkaessa fibriini hajoaa ja spesifinen hajoamistuote on fibriinin D-dimeeri. Tilanteissa, joissa tapahtuu suonensisäinen veren hyytyminen, voidaan verestä osoittaa D-dimeeri. D-dimeeriä syntyy veren suonensisäisessä koagulaatiossa syvän laskinotrombin ja keuhkoembolian lisäksi myös esim. DIC:ssä (Diffuse Intravascular Coagualution), arterioskleroosissa, syövässä, leikkauksissa ja monessa muussa tilassa.

Viitealueella oleva D-dimeeripitoisuus sulkee melko suurella varmuudella pois tuoreen tromboosin. Kohonnut D-dimeeritaso on kuitenkin varsin epäspesifinen löydös, joka indisoi tarkemmat lisätutkimukset.
Alihankinta
Kyllä.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius

Puh.040 922 5301

mikko.helenius@vita.fi
Päivitetty 26.1.2024