DEKSAMETASONIKOE, lyhyt

PDF
Pt-DXM-R1 (1225)
Näytteenotto
Potilaan esivalmistelu: Vältettävä kortisolitasoon häiritsevästi vaikuttavia tekijöitä, kuten stressi, fyysinen rasitus, vaikeat infektiot ja vammat. Raskaus ja estrogeenit (E-pillerit) nostavat transkortiinien määrää, jolloin kortisolipitoisuus nousee. Lisäksi tulisi välttää deksametasonin tehoa heikentäviä lääkeaineita, mm. barbituraatteja, difenyylihydantoiinia ja fenyylibutatsonia. Synteettinen kortikosteroidi prednisoloni häiritsee määritystä tulosta kohottaen. Seerumin kortisolitaso vaihtelee vuorokauden aikojen mukaan ollen aamulla korkeimmillaan.

Suoritus 1. vrk klo 23 potilaalle annetaan DMX-annos 1 tai 1.5 mg p.o.
2. vrk klo 8 otetaan S -Kortisoli-näyte.

Ennen näytteenottoa annettu deksametasoni vaikuttaa kortisolin lisäksi seerumin steroidihormonien, kuten testosteroni, aldosteroni ja DHEAS pitoisuuteen sekä seerumin glukoosin tasoon. Mikäli jokin näistä tai esimerkiksi glukoosirasituskoe, halutaan määrittää, näyte tulee ottaa joko DXM-koetta edeltävästi tai vähintään 48 tuntia kokeen jälkeen. Ohjeistus koskee myös syljen kortisolin määritystä.
Indikaatiot
Cushingin oireyhtymän diagnostiikka
Näyte
1 ml seerumia tai plasmaa (EDTA-/hepariiniplasmaa)
Säilytys ja lähetys
Säilytys 2-3 vrk jääkaapissa, pidempiaikainen pakastettuna. Lähetys huoneenlämmössä.
Menetelmä
Elektrokemiluminesenssiin perustuva immunoanalyysi (ECLIA)
S -Korsol ja P -Korsol akkreditoitu
Toimitusaika
1-2 työpäivää
Viitearvot
alle 100 nmol/l
Tulkinta
Terveillä henkilöillä seerumin kortisolipitoisuus vähenee normaalisti alle 100 nmol/l tason, useimmiten alle 50 nmol/l. Cushingin taudissa laskua ei tapahdu tai se on hyvin vähäistä. Epäselvissä tapauksissa suositellaan tuloksen varmistamista pitkällä deksametasonikokeella.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh.040 922 5301
mikko.helenius@vita.fi



Päivitetty 27.4.2022