Hyytymistekijä VIII, plasmasta (P -FVIII)

PDF
P -FVIII (1097)
Indikaatiot
Hyytymishäiriöiden selvittely.  A-hemofilian ja von Willebrandin taudin diagnostiikka. A-hemofilian plasmaperäisen korvaushoidon seuranta. Tukostaipumuksen selvittelyn jatkotutkimus.
Näyte
Sitraattiplasmaa (3.2 % Na-sitraatti = 109 mM Na-sitraatti)
Säilytys ja lähetys
Jos näytettä ei voida toimittaa määritettäväksi 8 tunnin sisällä, näyte sentrifugoidaan (10 - 15 min, 2500 g), plasma erotellaan kahteen muoviputkeen ja lähetettävä pakastettuna.
Näytteen säilyttäminen tai kuljettaminen kylmässä (<8 °C) ennen näytteen analysointia tai käsittelyä ja pakastamista voi aiheuttaa virheellisen matalia tuloksia von Willebrand -tekijän määrityksissä.
Menetelmä
Hyytymisaikaan perustuva mittaus. Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
2 työpäivää
Viitearvot
Kaikki	  70 - 160	%
Viitearvo päivittynyt 5.12.2023
Tulkinta
Hyytymistekijä F VIII muodostaa plasmassa von Willebrand -tekijän kanssa kompleksin.
F VIII:n hyytymisaktiivisuus on alentunut tai puuttuu A-hemofiliassa sekä vaikeassa (joskus keskivaikeassakin) von Willebrandin taudissa. Vuototaipumus ja pieni F VIII -aktiivisuus kahdessa eri näytteessä ainoana poikkeavuutena sekä normaali von Willebrand -tekijän aktiivisuus on diagnostinen A-hemofilialle. Positiivinen sukuanamneesi tukee diagnoosia. Vaikeassa A-hemofiliassa F VIII -aktiivisuus on yleensä alle 1 % (<0,01 IU/ml), keskivaikeassa 1 - 5 % (0,01 - 0,05 IU/ml) ja lievässä yli 5 % (>0,05 IU/ml).
Kohonnut FVIII-aktiivisuus on laskimo- ja valtimotukosten riskitekijä. Akuutin faasin proteiinina FVIII nousee tulehduksissa, maksasairauksien, syöpien, fyysisen rasituksen, kortisonihoidon sekä akuutin tukoksen yhteydessä. Kohonneita FVIII-pitoisuuksia nähdään myös raskauden aikana.
Hepariini ja suorat oraaliset antikoagulantit, kuten dabigatraani, rivaroksabaani, apiksabaani ja edoksabaani, voivat aiheuttaa virheellisen matalan FVIII-tuloksen.
Konsultointi
Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius

Puh.040 922 5301

mikko.helenius@vita.fi
Päivitetty 11.12.2023