ESTRADIOLI

PDF
S -E2 (1366)
Mikäli potilaalla on käytössä Fluvestrant-reseptori antagonisti (esim. FASLODEX), tämä tutkimus ei sovellu käytettäväksi. Näissä tapauksissa tilattava tutkimus on S -EstdioL (12615).
Indikaatiot
Ovulaatioinduktion seuranta naisilla, ennenaikaisen tai myöhäisen puberteetin selvittely tytöillä sekä estradiolia tuottavien kasvainten epäily.

Ennenaikaisen tai viivästyneen puberteetin diagnostiikassa tarvittaessa sekä matalien estradiolipitoisuuksien selvittelyssä, suositellaan herkempää massaspektrometrista tutkimusta S -EstdioL (12615.
Näyte
Potilaan esivalmistelu:
Potilaan käyttämät suuret biotiini-annokset yli 5 mg/vrk (mm. MS-taudin hoitoon käytettävä biotiini ja apteekin suuria biotiinipitoisuuksia sisältävät itsehoitotuotteet) voivat häiritä immunologista menetelmää. Potilaan on suositeltavaa lopettaa näiden biotiinivalmisteiden käyttö 8 h ennen näytteenottoa.

Näyte:
1 ml seerumia. Lasten sormenpääverinäytteissä riittää 200 µl seerumia.
Säilytys ja lähetys
Näyte säilyy 1 vrk huoneenlämmössä ja 2 vrk jääkaappilämpötilassa. Huoneenlämpölähetys. Pidempiaikainen säilytys ja lähetys pakastettuna.
Menetelmä
Elektrokemiluminometrinen (ECLIA) Akkreditoitu menetelmä.
Toimitusaika
1 työpäivä
Viitearvot
Naiset,  follikkelivaihe  0.05-0.85  nmol/l
         ovulaatiovaihe   0.15-1.46  nmol/l
         luteaalivaihe    0.08-1.25  nmol/l
         postmenopaussi   alle 0.51  nmol/l
Miehet                    alle 0.16  nmol/l
Tulkinta
Naiset: Ovulaatiota ei yleensä tapahdu, ellei taso ole yli 0.8 nmol/l. Seerumin estradiolitaso korreloituu munarakkuloiden lukumäärään. Estradiolitaso on matala hypogonadismista johtuvassa primaarisessa ja sekundaarisessa amenorreassa. Vaihdevuosien jälkeen kohonnut seerumin estradiolipitoisuus, joka ei liity estrogeenihoitoon, saattaa viitata munasarjakasvaimeen. Tyttöjen ennenaikaisen puberteetin aiheuttaja saattaa myös olla estrogeeneja tuottava munasarjakasvain. Joskus lisämunuaiskasvaimet voivat tuottaa estradiolia.
Miehet: Kohonnut seerumin estradiolipitoisuus viittaa lisämunuais- tai kiveskasvaimeen miehillä, joilla on gynekomastia. Tämä on kuitenkin harvinaista. Estradioli nousee myös vaikeissa maksan toimintahäiriöissä.
Konsultointi

Sairaalakemisti, FT Mikko Helenius
Puh. 040 922 5301
mikko.helenius@vita.fi
Päivitetty 30.3.2022